7 beneficii pentru sanatate ale laptisorului de matca

7 beneficii pentru sanatate ale laptisorului de matca

Ce este laptisorul de matca?

Este o substanta gelatinoasa produsa de albine pentru a hrani Reginele si albinele tinere. Este, astfel, un produs al stupului, alaturi de miere, pastura, polen etc., fiind vandut frecvent ca supliment alimentar pentru a ajuta in tratarea unui numar mare de afectiuni. Laptisorul de matca este folosit de sute de ani si beneficiile lui sunt recunoscute de specialisti chiar si in ziua de azi, efectuandu-se numeroase studii stiintifice in acest sens. Iata cele mai importante calitati ale acestui produs apicol:

Contine o varietate de substante nutritive

Laptisorul de matca este format din apa, carbohidrati, proteine ​​si grasimi. Nu se cunoaste compozitia chimica completa a laptisorului de matca, dar se crede ca efectele sale pozitive asupra sanatatii provin din proteinele sale unice si acizii grasi. Acestea includ noua glicoproteine cunoscute ca proteine majore ale laptisorului de matca si doi acizi grasi, acid trans-10-hidroxi-2-decenoic si acid 10-hidroxydecanoic . Laptisorul de matca contine, de asemenea, un numar mare de vitamine B si minerale. Cu toate acestea, compozitia de nutrienti variaza considerabil in functie de sursele de unde provine laptisorul de matca.

Unele dintre vitaminele prezente de obicei in laptisorul de matca includ: Tiamina (B1), Riboflavina (B2), Acid pantotenic (B5), Piridoxina (B6), Niacina (B3), Acid folic (B9), Inositol (B8), Biotina (B7).

Poate avea efecte antioxidante si antiinflamatorii

Laptisorul de matca este apreciat in mare parte pentru ca reduce inflamatia si stresul oxidativ. In mai multe studii, aminoacizii specifici, acizii grasi si compusii fenolici gasiti in laptisorul de matca par sa aiba efecte antioxidante puternice. In plus, au fost observate niveluri reduse de substante chimice proinflamatorii eliberate de celulele imune tratate cu laptisor de matca.

Poate reduce riscul bolilor de inima prin impactul asupra nivelului de colesterol

Laptisorul de matca poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol si, astfel, reduce riscul bolilor de inima. Desi mecanismul exact ramane neclar, proteine specifice din laptisorul de matca pot ajuta la scaderea colesterolului. Un studiu uman de o luna a inregistrat o reducere de 11% si 4% a nivelului total de colesterol “rau” la persoanele care consuma aproximativ 3 grame de laptisor de matca zilnic.

Poate ajuta in vindecarea ranilor si repararea pielii

Laptisorul de matca – utilizat atat oral, cat si topic – poate sustine vindecarea ranilor si altor afectiuni ale pielii. Se stie ca are un efect antibacterian, care poate mentine ranile curate si ferite de infectii.

Proteinele specifice pot scadea tensiunea arteriala

Laptisorul de matca va poate proteja inima si sistemul circulator prin reducerea tensiunii arteriale. Se crede ca proteinele specifice din laptisorul de matca relaxeaza celulele musculare netede din vene si artere, scazand astfel nivelul tensiunii arteriale.

Regleaza nivelul zaharului din sange prin reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei

Laptisorul de matca poate imbunatati, de asemenea, controlul zaharului din sange si sensibilitatea la insulina prin reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei. De asemenea, laptisorul de matca pare sa aiba si un efect aparent protector asupra tesutului pancreatic, hepatic si reproductiv.

Laptisorul de matca poate stimula functia creierului.

Se pare ca cei care consuma laptisor de matca au niveluri mai mici de hormoni de stres si un sistem nervos central mai robust. Laptisorul de matca poate fi bun pentru imbunatatirea memoriei si reducerea simptomelor depresiei. De asemenea, consumul de laptisor de matca se pare ca duce la eliminarea anumitor depozite chimice din creier asociate bolii Alzheimer.

Acestea sunt doar cateva beneficii ale laptisorului de matca. Este unul din acele produse apicole pe care trebuie sa le introduceti in consumul zilnic pentru un stil de viata sanatos.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.